June 4, 2023
Dovros1882_1

 Dovros1882_1

Πριν μπούμε στην διαδικασία των εύκολων σχολίων, θα ήθελα να υπερθεματίσω την γενικότερη απουσία μας για την ιστορία του τόπου μας, του χωριού μας. Τουλάχιστον θα ξαναφέρω στην μνήμη μας ένα αρχαίο ρητό, την περίφημη ρήση του Ευριπίδη: “όλβιος εστί όστις της ιστορίας έσχε μάθηση.

   Η αναγνώριση της αξίας του ιστολογίου μας ήρθε από έναν νεαρό που ψάχνει την από Γαρδίκι καταγωγή του. Ψάχνοντας λοιπόν ο αξιολογότατος αυτός νέος, ο Μπρέντας Θανάσης, από πού κρατάει η σκούφια του, σκέφτηκε  σαν πολιτισμένος που είναι, να μας προτρέψει κι εμάς να βρούμε από πού κρατάει κι η  δικιά μας σκούφια. Κι όλα αυτά γιατί έτυχε να γνωρίζει έναν χωριανό μας τον Γιώργο Δημ. Τσάκαλο (υιό τού Μήτσου Βάϊα).

    Ο Θανάσης μας έστειλε ένα φοβερό ντοκουμέντο. Μετά από αυτό είμαστε έτοιμοι να παραδεχτούμε τρόπος του λέγειν τούτο: Ότι ο προπροπάππος του κατοίκου του χωριού Δοβρός (Αετός Ασπροποτάμου σήμερα) το έτος 1882, ετών τότε 64 (Κουτσογιάννης), γεννήθηκε περί τα τέλη τού …1500!!!  Δεν κάνω καμία υπερβολή. Δηλαδή σύμφωνα με το ντοκουμέντο αυτό ο πατέρας  του προπάππου του Κουτσογιάννη μπορεί να …έζησε την Άλωση της Πόλης.

     Ευχαριστούμε βρε Θανάση για το μεγάλο ντοκουμέντο. Δεν είναι βέβαια μόνο για μας, αλλά και για όλη την περιοχή. Δυστυχώς εμείς μέχρι τώρα, μια ρήση ξέραμε: “ήταν το κλήμα στραβό το΄φαγε ο…” 

Ποιος είναι αυτός που δεν θέλει να μάθει την καταγωγή του; Και ποια είναι η καταγωγή μας και πώς την εννοούμε; Να ξέρουμε τον πατέρα του μπατζανάκη μας κι αυτό ήταν όλο; Δεν πρέπει να ξέρουμε τον παππού του προπάππου μας; Τουρκοκρατημένοι ήσαν εκείνοι οι άνθρωποι και πιθανόν να πολεμούσαν για την σημερινή μας ύπαρξη. Το σίγουρο είναι πως σύμφωνα με αυτό το ντοκουμέντο κάποιος από τους πατεράδες -δεν λέω παππούς- των κατοίκων της λίστας,  θα πολέμησε δίπλα στον Κατσαντώνη.

 Αραπογιάννης Αθανάσιος του Ιωάννη Παρών

 Χριστόπουλος Δημήτριος του Χρήστου: Παρών

 Αυτοί είναι ο πρώτος και ο τελευταίος του εκλογικού καταλόγου, ελεύθεροι πλέον Δοβροΐτες

Μπορείτε τώρα να διαβάσετε παρακάτω τα μηνύματα με τα οποία επικοινώνησε μαζί μας ο αγαπητός Θανάσης Μπρέντας και το φωτοαπόσπασμα από τον εκλογικό κατάλογο του σωτήριου έτους  …1882!!!

Παντελής ΤσάκαλοςΧαίρετε!!


Πολύ όμορφο το χωριό σας, το έχω δει από μακρυά κάποιες φορές πηγαίνοντας για Άρτα. Ελπίζω ν’ αξιωθώ να το επισκεφτώ σύντομα! Ονομάζομαι Μπρέντας Αθανάσιος και είμαι φίλος και συνεργάτης του Γιώργου Τσάκαλου, εγγονού του συνονόματού του πεσόντος εν Μ. Ασία. Πριν κάποιες εβδομάδες του έδωσα ψηφιακό αντίγραφο του eκλογικού καταλόγου του χωριού σας το 1882, κάτι που βρήκα με πολύ κόπο και ψάχνοντας έτερο αντικείμενο.
   Επειδή, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ένα έγγραφο ιστορικής αξίας για τον τόπο σας και για την αναζήτηση των ριζών σας, με πολλή χαρά αν θέλετε σας το αποστέλλω με σκοπό να το αναρτήσετε. Υπάρχουν άτομα από το χωριό σας γεννηθέντα το 1820  και τα πατρώνυμα αυτών, μια γενιά δηλαδή ακόμη πίσω! Είμαι της άποψης πως αυτά τα ντοκουμέντα χρήζουν προβολής και δια τούτο είμαι στην διάθεσή σας!


Αμ’ έπος, αμ’ έργον!!


  
Σας έχω επισυνάψει το αρχείο που αναφέρεται στο χωριό σας(αναφέρεται ως “Δοβρός”).Όπως αναφέρεται σε άλλες σελίδες, πρόκειται περί του αναθεωρημένου εκλογικού καταλόγου του 1882, τυπωμένος τον Μάρτιο του 1883.

Επομένως θα υπολογίσετε τις ημερομηνίες γεννήσεων αφαιρώντας την ηλικία από το 1882(φυσικά οι περισσότεροι Θεσσαλοί το 1881 έγγραψαν στα μητρώα του Ελληνικού Κράτους την ηλικία τους κατά προσέγγιση, π.χ. 40,50,70 -αυτό φαίνεται από το ότι το 1882 πια κυριαρχούν στατιστικά ηλικίες όπως 51, 41, 71κτλ.!).  

Θέλω να ξέρετε πως δεν έχω βρει κάποιον μεταγενέστερο εκλογικό κατάλογο ακόμη(και πιστέψτε με, είμαι πολύ επίμονος ερευνητής), ενώ και αυτά τα απέσπασα και τα φωτογράφισα με πολύ έρευνα και επιμονή. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως ο αντίστοιχος κατάλογος του Δήμου Τρικκαίων δεν έχει ακόμα βρεθεί!!

Από τον τότε Δήμο Κοθωνίων έχω ακόμα κάποια τριγύρω χωριά, τα οποία επίσης σας στέλνω αν σας ενδιαφέρουν καθότι υποψιάζομαι πως θα υπάρχουν συγγένειες, όπως συνηθιζόταν άλλοτε. Σας προτρέπω να τον αναρτήσετε στην σελίδα σας!
Μέσα στην ημέρα θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω μαζί σας!         
                             

Δικός σας,                                  

Μπρέντας ΘανάσηςDovros1882_2

Σημείωση διαχείρισης aetosaspropotamou.gr

Ο φίλος Θανάσης Μπρέντας μας έχει ήδη αποστείλει τα αντίστοιχα φωτογραφικά στιγμιότυπα για τους εκλογικούς καταλόγους του 1882 των χωριών Αρματολικό, Παχτούρι, Λαφίνα και Μεσοχώρα. Αφού ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά τον Θανάση, υποσχόμαστε πως τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιήσουμε κι αυτά τα σπάνια ντοκουμέντα-τεκμήρια της ιστορίας των χωριών μας.

Το άρθρο έχει {hits}503{/hits}  αναγνώσειςLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *