April 24, 2024

Το Φθινόπωρο του 1979 με πρωτοβουλία ολίγων αλλά και με συμμετοχή πολλών συγχωριανών, ιδρύθηκε ο Σύλλογος μας, ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΕΤΟΥ.

Η πρωτοβουλία αυτή των ολίγων εξέφραζε  την ανάγκη να υπάρχει ένα συλλογικό όργανο δικό μας, που να απηχεί τις δικές μας απόψεις, τις δικές μας αγωνίες.

Το πόσο αυτό ήταν αναγκαίο φάνηκε από την άμεση ανταπόκριση των συγχωριανών μας στην πρωτοβουλία ολίγων. Στο άψε σβήσε συγκεντρώθηκαν υπογραφές και έγιναν μέλη πάνω από 100 συγχωριανοί μας. Αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης ήταν να γίνει άμεσα πραγματικότητα ο Σύλλογος μας αρχίζοντας αμέσως την συγκρότηση των οργάνων του και τη δραστηριότητα του.

Μπράβο και συγχαρητήρια στους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας και για όσους από αυτούς δεν υπάρχουν πια σε αυτή τη ζωή ας είναι παντοτινή η ανάμνηση τους.

Το όραμα των ιδρυτών βρήκε πλήρη δικαίωση στην 30ετή δημιουργική πορεία του Συλλόγου μας. Από την αρχή ακολούθησε μια πορεία δράσης, μερικές φορές με αργά βήματα, άλλες όμως με αλματώδη, πάντα όμως με δημιουργική διάθεση.

Βέβαια υπήρξε και μια νεκρά περίοδος μεταξύ 1995 και 2004 που ο Σύλλογος μας   βρισκόταν σε «χειμερία νάρκη», που οφειλόταν σε πολλούς και διάφορους λόγους, όπως κούραση και έλλειψη ενδιαφέροντος από νέους να αναλάβουν τη διοίκηση του.

Όμως αυτό το νεκρό διάστημα τελείωσε το 2004 μετά από έντονο ενδιαφέρον και κινητοποίηση της νεολαίας μας, βάζοντας μπροστάρη της προσπάθειας τον σημερινό Πρόεδρο. Από τότε άρχισε μια καινούργια περίοδος με έντονες δραστηριότητες και παρεμβάσεις γνωστές σε όλους μας. Έγινε ουσιαστικά αναγέννηση του Συλλόγου. Η παρέμβαση του Συλλόγου κατά τη διάρκεια των 30 ετών ήταν σημαντική. Άλλαξε την μορφή του χωριού μας, έδωσε φωνή και παρουσία στα προβλήματα μας.

Ειδικά θα αναφέρουμε για την ιστορία μερικές από αυτές τις παρεμβάσεις.

  • Τακτοποίηση με την εκκλησία του χώρου του σπιτιού και του κήπου του Κώτσιου Σιαναβέλη, ώστε να δημιουργηθεί στη συνέχεια πρώτον καλαίσθητη προέκταση της πλατείας με πεζούλια και τοίχους από πέτρα και δεύτερον πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα .
  • Αναπαλαίωση του σχολείου στην εκκλησία.
  • Τσιμεντόστρωση του δρόμου από την εκκλησία στην πλατεία.
  • Το μεγάλο πρόσφατο έργο της διαμόρφωσης του χώρου μεταξύ εκκλησίας και σχολείου σε μια θαυμάσια πλακόστρωτη πλατεία με πέτρινα πεζούλια και τοίχους και με χώρο (κιόσκι)  για τη νεολαία. Όλα τα παραπάνω έγιναν κυρίως με χρήματα του Συλλόγου, χρήματα όλων μας και με μικρή ενίσχυση της Κοινότητας σε μερικά από αυτά, μετά βέβαια από πιέσεις μας.

 Πέραν όμως από τις παρεμβάσεις – έργα στο χωριό, τα οποία άλλαξαν την μορφή του και που όλοι τα απολαμβάνουμε, ο Σύλλογος μας έκανε πληθώρα χορευτικών συνεστιάσεων στην Αθήνα και στα Τρίκαλα.

Τα τελευταία δε χρόνια όλες αυτές οι εκδηλώσεις εμπλουτίστηκαν και με εκδηλώσεις το καλοκαίρι στο χωριό (γλέντια με ψητά και χορούς, θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές βραδιές αφιερωμένες στους μεγάλους του Δημοτικού μας τραγουδιού, βραβεύσεις κ.λ.π). Όλες αυτές οι εκδηλώσεις έχουν ανεβάσει το πολιτιστικό επίπεδο του χωριού μας και έχουμε προκαλέσει το ενδιαφέρον των συμπατριωτών της περιοχής μας.

Η έκδοση  της εφημερίδας του «ΑΕΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ» πριν από δύο χρόνια ήτανε ένα τολμηρό άλμα του Διοικητικού Συμβουλίου. Τολμηρό μεν αλλά πολύ πετυχημένο δε όπως αποδείχτηκε.

Η απήχηση και η επιτυχία της εφημερίδας μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μας έδωσε φωνή, δύναμη και ένα καινούργιο μετερίζι να προβάλλουμε και να προωθούμε τα προβλήματα μας.

Όλα τα παραπάνω έγιναν μετά από επίπονες και επίμονες προσπάθειες όλων των Διοικητικών Συμβουλίων μαζί με την αμέριστη και απλόχερη συμπαράσταση όλων των συγχωριανών.

Ας συνεχίσουμε να δίνουμε τη συμμετοχή και τη βοήθεια μας στα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια για να χαρούμε ακόμα περισσότερες επιτυχίες. Ας πλαισιώσουν τη Διοίκηση του Συλλόγου και νέοι άνθρωποι για ανανέωση και σταθερή συνέχεια.

Όλοι ενωμένοι ξεπερνούμε τα όποια μικροπροβλήματα ανακύπτουν και προχωρούμε για νέες δημιουργικές επιτυχίες με διάλογο και καλόπιστη πάντα κριτική για τυχόν λάθη και παραλείψεις.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε  ότι οι μετέχοντες στα διοικητικά του Συλλόγου προσφέρουν ανιδιοτελώς χρόνο, κόπο και μερικές φορές και χρήματα.

Χρήστος Ν. Καρανάσιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *