March 29, 2024

Ήταν ο πιο λατρεμένος ποδοσφαιριστής της εποχής του 70. Ο Γιόχαν Κρόιφ, ο ιπτάμενος Ολλανδός, αρχηγός της μεγαλύτερης ίσως ομάδας όλων των εποχών, τον Άγιαξ. Για μένα ο μεγαλύτερος. Το παίξιμο του ήταν μοναδικό σε ουσία αλλά και σε ομορφιά. Δαντελιένιος μεν αλλά απίστευτα εφευρετικός.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε πόσα απ’ όσα κάνει τα αντέγραψαν οι κατοπινοί. Δίπλα του, ή αυτός δίπλα σε ‘κείνον, ήταν μόνο ο μεγάλος Μπεστ. Εννοείται πως σήμερα ούτε την τρίχα τους δεν φτάνουν οι τωρινοί Ροναλντομέσσιδες. Και τα περί σύγχρονου και ταχύτατου σημερινού ποδόσφαιρου είναι παραμύθια. Αρκεί μόνο πως η σημερινή Μπάρτσα ένα μέρος της δικής του δημιουργίας είναι. Φτάνει ποτέ η …δημιουργία τον …δημιουργό; Ποτέ.

    Αυτός λοιπόν ο παιχταράς που έκανε τις γυναίκες που δεν ήξεραν τι είναι αυτή η κλοτσοπατινάδα, να αγαπήσουν το ποδόσφαιρο, γιατί περά από παιχνίδι ήταν και αθλητισμός, μαθαίνουμε πως του διέγνωσαν οι γιατροί την παλιαρρώστια, τον καρκίνο στους πνεύμονες. Έτσι ήταν στα νιάτα του στα αποδυτήρια, παφ πουφ το τσιγάρο ο Γιαννάκης (Γιόχαν). Του ’λεγαν οι δημοσιογράφοι “γιατί καπνίζεις ενώ έχεις αγώνα;” “Με τονώνει” έλεγε. Οπότε του ‘ρθε του Κρόιφ  γρήγορα  το καρδιακό. Διπλό το  μπαυ μπας. Το κακό όμως είχε γίνει.

   Τα ιδία και ο Μπεστ.  Τον έφαγε το πιοτό. Μποέμ όμως και οι δυο. Αγαπούσαν τη μπάλα τόσο που ποτέ δεν την κλωτσάγανε. Απλά την …χαιδεύανε. Κι αυτή υπάκουε.

    Συνιστώ επί τη μαύρη ευκαιρία να δείτε (κάντε αναζήτηση στο youtube) τα video και του Κρόιφ και του Μπεστ. Δεν υπάρχουν παρακάτω. 

     Σου ευχόμαστε περαστικά Γιόχαν. Ήσουν ο ηγέτης του μεγάλου Άγιαξ και της μεγάλης Μπαρτσελόνα.

Παντελής Τσάκαλος


Το άρθρο έχει {hits}497{/hits}  αναγνώσεις




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *