April 18, 2024

Αποτέλεσμα εικόνας για φιντελ καστρο

Ό, τι και να πει κανείς για τον Φιντέλ, τον Ερνέστο Τσε, όπως και για τον δικό μας Τσε, τον Άρη, είναι περιττό. Ο πρώτος ευτύχησε να πεθάνει από γεράματα σε ηλικία 90 ετών, οι δε Τσε και Άρης έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι, τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό, την εκμετάλλευση και την αδικία.

Και οι τρεις θα μένουν βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη μας και στη μνήμη δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αποτελώντας σύμβολα της επανάστασης, μιας επανάστασης του αδύναμου Δαυίδ εναντίον του ισχυρότατου Γολιάθ. Θα είναι ο φάρος που θα φωτίζει το δρόμο και τη ζωή εκατομμυρίων κολασμένων και αδικημένων στα λαντζέρικα της Αμερικής, στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου, στα εργοστάσια της Γερμανίας, στις φάμπρικες των πολυεθνικών της Ασίας, της Αμερικής και Ευρώπης, στα πέρατα της οικουμένης.

Θα είναι ο φάρος, ο οδηγός και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και πιο ανθρώπινο κόσμο.. Μπορεί στην εποχή μας ο ιμπεριαλισμός να φαίνεται (επιφανειακά και επιδερμικά) πανίσχυρος και ακατανίκητος μα στην ουσία και στο βάθος στηρίζεται πάνω στην αδικία, στο ψέμα και στην εκμετάλλευση.

Άρα, ούτε πανίσχυροι ούτε ακατανίκητοι είναι και αυτό το έδειξαν περίτρανα ο Φιντέλ με τον Τσε. Είναι γίγαντες με ξύλινα πόδια και όσο υπάρχουν καταπιεσμένοι και αδικημένοι, η επανάσταση, η εξέγερση και η ανυπακοή θα είναι ο μόνος δρόμος για όλους τους λαούς του κόσμου.

Ο δρόμος του Άρη, του Τσε και του Φιντέλ θα παραμένει για πάντα στις καρδιές των απλών και των αδυνάτων, μα και το φόβητρο και ο αιώνιος εφιάλτης για τους ισχυρούς και απάνθρωπους όπου γης. Δυνατοί και πανίσχυροι ούτε ήταν και ούτε θα είναι ποτέ. Η δική μας αδιαφορία, αδυναμία, ανοργανωσιά, αφέλεια και γιατί όχι και ηλιθιότητα τους κάνει να φαντάζουν πανίσχυροι.

Ο τελευταίος αυτός σύγχρονος εμβληματικός ηγέτης που πολέμησε με τα θηρία, τους 11 αμερικανούς προέδρους και τις 638 απόπειρες δολοφονίας έστειλε το σύνθημα του ουμανισμού, μένοντας πιστός στις ιδέες και στα ιδανικά του μέχρι το κύκνειον άσμα του. Ας σταματήσουν, λοιπόν, τα κροκοδείλια δάκρυα οι ΄’πολιτισμένοι Δυτικοί” ηγέτες…

Viva Fidel! Socialismo o muerte! Patria o muerte! Hasta la Victoria siempre! Venceremos!!!
Και αντί επιλόγου τα λόγια του Μαραντόνα για τον Φιντέλ τα οποία επισυνάπτω παρακάτω τα λένε όλα.

 

Καρανάσιος Στέλιος

Ναύπλιο 28 Νοεμβρίου 2016.



 



 Με ένα εξαιρετικό κείμενο, κατάθεση ψυχής, ο Ντιέγκο Μαραντόνα αποχαιρετά το Φιντέλ Κάστρο. Το κείμενο έχει ως εξής: 


«Πέθανε ο φίλος μου, ο έμπιστός μου, που με συμβούλευε, εκείνος που μου τηλεφωνούσε ανά πάσα στιγμή για να συζητήσουμε για την πολιτική, το ποδόσφαιρο, το μπέιζμπολ. Ποτέ δεν έκανε λάθος, για μένα ο Φιντέλ ήταν και θα είναι αιώνιος, ο μοναδικός, ο μεγαλύτερος. Η καρδιά μου πονάει, γιατί ο κόσμος χάνει τον σοφότερο όλων.


Δεν μπορεί ο καθένας να θάψει μία δικτατορία και να αμφισβητήσει αντιμετωπίζοντας την αμερικανική αυτοκρατορία.


Δεν μπορεί ο καθένας να εξαλείψει τον αναλφαβητισμό σε ένα χρόνο.


Δεν μπορεί ο καθένας να μειώσει την παιδική θνησιμότητα από 42% σε 4%.


Δεν μπορεί ο καθένας να παρουσιάσει περισσότερους από 130.000 γιατρούς, εξασφαλίζοντας 1 γιατρό για κάθε 130 άτομα, με το υψηλότερο ποσοστό των γιατρών ανά κάτοικο στον κόσμο.


Δεν μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ιατρική σχολή του κόσμου, με 1.500 ξένους γιατρούς ανά έτος και 25.000 απόφοιτους ιατρικών σχολών από 84 χώρες.


Δεν μπορεί ο καθένας να στέλνει περισσότερους από 30.000 γιατρούς να εργάζονται σε περισσότερες από 68 χώρες σε όλο τον κόσμο, σε περίπου 600.000 αποστολές.


Δεν μπορεί ο καθένας να φτιάξει τη μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής χωρίς παιδικό υποσιτισμό.
Δεν μπορεί ο καθένας να καταφέρει να δημιουργήσει τη μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής χωρίς το πρόβλημα των ναρκωτικών.
Δεν μπορεί ο καθένας να πετύχει να πηγαίνουν όλα τα παιδιά σχολείο.


Δεν μπορεί ο καθένας να ταξιδέψει στη χώρα του χωρίς να δει ένα παιδί να κοιμάται στον δρόμο.


Δεν μπορεί ο καθένας να καταφέρει να παρουσιάσει τη μόνη χώρα στον κόσμο που συναντά την οικολογική βιωσιμότητα.


Δεν μπορεί ο καθένας να επιτυγχάνει για τον λαό του 79 χρόνια προσδόκιμο ζωής.


Δεν μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει εμβόλια κατά του καρκίνου.


Δεν μπορεί ο καθένας να καταφέρει να έχει τη μόνη χώρα που εξαλείφθηκε η μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί του ιού HIV.


Δεν μπορεί ο καθένας να καταφέρει να μαζέψει τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια στη Λατινική Αμερική.


Δεν μπορεί ο καθένας να έχει δεχτεί πάνω από 600 απόπειρες κατά της ζωής του και 11 πρόεδροι των ΗΠΑ να προσπαθούν να τον ανατρέψουν.


Δεν μπορεί ο καθένας να επιβιώνει έπειτα από 50 χρόνια αποκλεισμού και οικονομικού πολέμου.


Δεν μπορεί ο καθένας να φτάνει τα 90 του χρόνια, με πολύ εξέχουσα θέση στην παγκόσμια ιστορία.


Αγαπήθηκε από εκατομμύρια. Παρεξηγήθηκε από τους άλλους, τους λίγους. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει κανείς είναι να τον αγνοήσει».


Το άρθρο έχει {hits}545{/hits} αναγνώσεις



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *